2019-11-28

Ovanligt besök i Hagby Ekopark

De senaste dagarna har en ovanlig fågelsort (i dessa regioner) skådats i Stockholm och i Hagby Ekopark. Fågeln heter Tallbit och brukar vanligtvis hålla till mer norrut, i framförallt norra Finland och Sibirien. Men då och då dyker den upp så långt söderut som i Stockholm. Och Länets ornitologer jublar.

En av de fågelskådare som fått sig en titt av Tallbiten på tillfälligt besök är Steve Dahlfors från Sollentuna.
– Att se dessa fåglar är svårt att jämföra med något annat men på en skala mellan ett och tio kändes det som en åtta att se dem denna gång. Jag har sett fågeln förut men inte fått bilder på den så det var också roligt. Om solen skiner på söndag ska jag ut igen och se om jag kan ta ännu finare bilder, säger Steve Dahlfors.


Senast Tallbit syntes till i i dessa regioner i så stora mängder som nu var för 20 år sedan. Sedan dess har de bara dykt upp vart femte, vart tionde år i mindre mängder. Men nu finns de här i väldigt stor skala vilket Artportalen, den sida på internet där landets ornitologer rapporterar in fåglar de sett, vittnar om.
– Det började med att fågeln hade synts i mellan-Sverige vilket också är ovanligt. Sen såg jag några rapporter om att Tallbit hade synts tills på Järvafältet vid Bögs gård. Så jag cyklade dit direkt och det var flera fågelskådare där. Det fina med Tallbiten är att den inte alls är skygg så jag kunde fota på riktigt nära håll. Jag fick till och med backa för att mitt objektiv var för stort.
En av anledningarna till att Tallbiten tagit sig så långt söderut just i år är att det finns gott om rönnbär vilket Tallbiten älskar.
– De äter inte köttet utan enbart kärnorna. Det finns så mycket i år att de till och med har råd att vara kräsna och enbart välja de största rönnbären. De äter även oxelbär och på sommaren är det insekter som gäller.
Förutom att Tallbiten synts till på Järvafältet den senaste tiden har rapporter även inkommit från Naturhistoriska museet, Tyresö, Åkersberga och från Hagby Ekopark.
– Två rapporter har inkommit från Hagby Ekopark om att Tallbit synts till. Vid det ena rapporttillfället sågs sex stycken och vid det andra var det nio. Fåglarna sågs vid Åkerholmarna norr om Ekoparken.
Tror du att de som är sugna på att se dessa fina fåglar i Hagby Ekopark fortfarande har någon chans?
– Ja kanske det, de är nog kvar. De som rapporterades in i veckan satt i Björkar så det är kanske där man ska kolla, säger Steve Dahlfors.


Alla bilder på Tallbitarna är tagna av Steve Dahlfors. Hannen är röd medan honan gulorange och grå.

Läs mer om Tallbiten här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tallbit

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår