2019-11-25

En vit måndag för mindre konsumtion

Idag är det White Monday! En dag som påminner oss om en mer hållbar konsumtion – där vi är snälla mot oss själva, våra plånböcker och framförallt vår planet och skippar shoppingen.

Vi närmar oss en tid med många högtider och stundande reor som Black Friday och mellandagsreor. Det är lätt att ryckas med i ruschen när butikernas rea-skyltar lockar med 30, 50 och 70 procents rabatt. De låga priserna får oss att tro att vi sparar pengar genom att vi köper prylar som vi varken behöver eller egentligen vill ha.

Så vad kan du göra för att hålla konsumtionssuget borta?

- Sätt upp en skylt på brevlådan med texten ”Nej tack till reklam” och säg upp nyhetsbrev och sms om extrapris och kampanjer.
- Fundera på om du skulle köpa prylarna till ordinarie pris – om inte så är det inte tillräckligt bra för att köpa på rea heller.
- Tänk över en eller två extra gånger – behöver jag detta?
Om du behöver köpa något, kan du i stället hitta det via second hand? Vi i Sverige är duktiga på att skänka och sälja prylar, men betydligt färre köper begagnat.
- När vi närmar oss förutsägbara reor, passa på att ta en digital detox! Genom att minska din närvaro i sociala medier och på nätet utsätts du inte för lika mycket lockande reklambudskap som kan leda till impulsköp.

Fakta White Monday
Minst 130 företag, organisationer och influencers har går gått samman och skapat White Monday som visar upp cirkulära alternativ till den linjära slit och släng-ekonomin som Black Friday främjar. I en cirkulär ekonomi finns inga avfall, utan företagen tar hand om de material som redan brutits upp från jorden. White Monday inträffar alltid måndagen före Black Friday.

Läs mer på: https://xn--miljnr-fua6l.se/ eller https://www.whitemonday.info/

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår