2019-11-19

Ta hand om dina kläder så räcker de längre

Genom att ta hand om dina kläder på rätt sätt kan du förlänga plaggens livslängd och därmed bidra till en mer hållbar textilkonsumtion.

Tänk på det här

  • Genom att tvätta mindre och istället ta bort enstaka fläckar eller vädra, håller dina textilier längre.
  • Kläder och hemtextilier slits mindre om du tvättar fulla maskiner och använder tvättpåse.
  • Genom att laga, piffa upp eller sy om kläder och hemtextilier, förlänger du deras livslängd och bidrar till en mer hållbar textilkonsumtion.

Vädra mer och tvätta mindre

De flesta i Sverige har tillgång till tvättmaskin och torktumlare och det är lätt att tvätta oftare än vad som egentligen behövs. Det finns andra sätt att fräscha upp ett plagg som du använt, men som egentligen inte behöver tvättas.

Ett sätt är att vädra. Om du har möjlighet kan du hänga ut plagget på en galge på balkongen eller utanför fönstret. Vädra mer och tvätta mindre helt enkelt!

Det är särskilt effektivt att vädra kläder som består av ull. Det beror på att ullen innehåller naturligt fett, så kallat lanolin, som är självrengörande och håller smutsen borta. Vädra gärna i fuktigt väder så blir plagget som nytt. 

Ta bort fläckar istället för att tvätta

Om ett plagg eller en hemtextil har fläckar kan du testa att ta bort fläckarna istället för att tvätta. Du kan till exempel ta ljummet vatten och lite diskmedel på en handduk eller trasa. Men var försiktig – tänk på att olika material kräver olika metoder för att ta bort fläcken!

Du kan också använda en klädborste. Med den kan du förutom vissa fläckar även få bort hår och ludd. En noppborttagare är bra för att ta bort noppor.

Tvätta fulla maskiner

När du tvättar i tvättmaskin är det bra att tvätta fulla maskiner. I en full maskin slits dina kläder mindre. Det är också mer energieffektivt att tvätta en full maskin jämfört med två halvfulla maskiner.

Torka på ställning

När kläder är tvättade är det bäst att torka dem utomhus eller på en torkställning inomhus. Torktumlare sliter mer på kläderna och både torktumlare och torkskåp kräver energi.

 

Fler miljövinster när du tvättar

Det finns även fler miljövinster att göra när du tar hand om dina kläder. Skölj- och tvättmedel innehåller kemikalier. Genom att tvätta mindre och minska användningen av tvätt- och sköljmedel minskar du trycket på reningsanläggningar. Använd också gärna miljömärkta skölj- och tvättmedel.

Dosera mängden tvättmedel rätt. Det behövs olika mycket tvättmedel beroende på vattnets hårdhetsgrad, mindre tvättmedel behövs vid mjukt vatten. 80 procent av kommunerna i Sverige har mjukt vatten. Kontakta din kommun för att ta reda på vilken hårdhetsgrad vattnet har där du bor.  

Mikroplast lossnar från textilier vid tvätt

Vid tvätt av syntetmaterial som polyester och akryl kan mikroplast lossna. Mikroplast är pyttesmå plastpartiklar som finns i materialet. Partiklarna följer med tvättvattnet till reningsverken där merparten tas om hand. Men det är ändå en mindre del partiklar som hamnar i hav, sjöar och vattendrag. Problemet med att mikroplast hamnar i våra vatten är att naturen inte kan bryta ner plasten. Den äts av plankton och fisk och tas på så sätt upp i näringskedjan. Använd gärna en miljösmart tvättpåse som är till för att fånga upp mikroplast när du tvättar.

Laga och sy om dina plagg

Att laga, piffa upp och sy om gör det möjligt för dig att använda dina favoritplagg längre. Om du inte är van att sy eller inte vet hur du gör kan du lämna in för lagning hos skräddare eller skomakare. Det finns många alternativ, både som du kan besöka fysiskt eller på nätet. På till exempel Youtube finns många tips om hur du själv kan laga kläder.

Läs mer på: https://textilsmart.hallakonsument.se/

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår