2019-11-13

Sex är inte ett vapen – din pant räddar liv

Just nu har du möjlighet att bidra till att människor som utsätts för sexuellt våld i krig och konflikter runt om i världen får ett bättre liv. Detta genom att du vid nästa tillfälle du pantar på Hagby i vår Pantamera Express-maskin skänker dina pantpengar till Musikhjälpen. Insamlingen pågår fram till den 15:e december.

Musikhjälpen hålls i år i Västerås och årets tema är Sex är inte ett vapen. Sexuellt våld finns i krig och konflikter världen över. Människor i alla åldrar utsätts för våldtäkter, sexuell tortyr och tvingas in i prostitution och tvångsäktenskap. Överlevare lämnas med livslånga skador, trauman och stigman - medan många förövare går ostraffade.
Sexuellt våld i krig och konflikt kan se ut på flera olika sätt. Väpnade grupper kan utföra våldtäkter på öppen gata eller attackera barn på väg till skolan som strategi för att sprida skräck, hämnas och tvinga människor på flykt. Extremistgrupper kidnappar människor och håller dem som sexslavar för att locka till sig unga män eller tjäna pengar genom slavhandel.
Men sexuellt våld behöver inte vara beordrat och förövarna är inte bara soldater eller väpnade grupper. I samhällen där våld normaliseras och laglöshet breder ut sig ökar sexuellt våld även bland lokalbefolkning, biståndsarbetare och fredsbevarande soldater. Det finns bakom stängda dörrar i hemmet, i den smala gränden på väg till skolan eller i osäkra utrymmen i flyktingläger.

Risk att den utsatta straffas
Sexuella övergrepp kränker en människas värdighet djupt och döljs ofta bakom skam. Dessutom är risken stor att den utsatta straffas istället för förövaren. Få vågar eller har möjlighet att anmäla övergrepp och därför är konfliktrelaterat sexuellt våld ett av de minst rapporterade brotten. 

Konsekvenser i åratal
Livslånga skador och trauman, sociala stigman, sjukdomar och oönskade graviditeter gör att konfliktrelaterat sexuellt våld drabbar människor och samhällen i generationer framåt. Överlevare behöver ofta akut fysisk vård, psykosocialt stöd och behandling för posttraumatisk stress, depression och ångest. Det kan vara svårt att få tillgång till i konfliktdrabbade områden.
Människor som utsätts för sexuellt våld straffas också av sin omgivning. De kan isoleras av sin familj, tvingas flytta och ha svårt att få jobb. Kvinnor kan bli lämnade av sina män eller tvingas gifta sig med sin förövare. De som hållits fångna av extremistgrupper kan ses som medbrottslingar och deras barn stämplas som fienden.
Det är framförallt flickor och kvinnor som utsätts, men även män och pojkar drabbas. Kvinnors möjligheter i samhället begränsas när de hindras från att röra sig fritt, utbilda sig och arbeta på grund av risken för, eller som konsekvens av, sexuellt våld. För män och pojkar saknas ofta stöd helt och hållet eftersom många länder inte inkluderar män som offer för sexualbrott i lagstiftningen.

Vad kan Musikhjälpen göra?
Bidragen till Musikhjälpen kan bland annat gå till fysisk och psykisk vård för överlevare, till hjälp att driva rättsprocesser och möjlighet till utbildning för att undvika en framtid i fattigdom och utsatthet. Pengarna kan även gå till att skapa säkra platser i osäkra miljöer, till exempel belysning och lås på toaletter i flyktingläger. En viktig del är också att stötta det förebyggande arbetet för att förändra de negativa normer och attityder som ligger till grund för sexuellt våld.

Om Musikhjälpen
Musikhjälpen är en insamlingskampanj och ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. I 144 timmar sänder P3 och SVT/SVT Play dygnet runt från en glasbur på ett torg någonstans i Sverige för att uppmärksamma och samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof. Detta år sänds Musikhjälpen från Stora torget i Västerås den 9-15 december och årets programledare är Miriam Bryant, Daniel Hallberg och Farah Abadi.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår