Returkonstverk på Hagby.

2019-07-17

Konstverk att skåda på Hagby

Den uppmärksamme Hagbybesökaren har kanske sett de tre konstverken som pryder återvinningsanläggningen sedan en tid tillbaka. Konstverken skapades i samband med en returskulpturtävling för att placeras på den nya returparken som ska byggas i Vallentuna. Eftersom konstverken blev färdiga före returparken får de bo på Hagby så länge.

Konstverken som föreställer ett sto, ett bi och tre får är gjorda av det Göteborgsbaserade konstnärsparet Jessica Vandoorn och Niklas Fännick. Samtliga material som använts är återbrukade. Vi ringde upp konstnären för att låta honom berätta om verken.

Hej hallå Niklas Fännick, kan inte du berätta lite om konstverken ni skapat!
– När vi skapade dem tänkte vi på lantligheten i Vallentuna. Vi fick tips om att var tredje invånare i Vallentuna är en häst och till slut fick det ena konstverket bli ett sto, kanske mest för att det rimmar på Vallentunabo. När vi skapade biet tänkte vi mycket på biologisk mångfald, som är väldigt på tapeten just nu. Sen är vi väldigt förtjusta i får, de är en viktig del av en levande bygd och betesmarker är otroligt viktigt för biologisk mångfald. Materialet vi använt oss av när vi skapat är sådant som man kan hitta på återvinningsanläggningar men även sådant som har med jordbruk och landsbygd att göra. Det var väldigt inspirerande att jobba med materialet.
Har ni plockat materialet på återvinningsanläggningar?
– Ja, det har vi. Mycket av metallskroten har vi dock tagit hemifrån eftersom vi jobbar mycket med metall. Men resterande material har vi hittat på Renovas anläggningar i Göteborg. Tack vare hjälp från SÖRAB fick vi kontakt med Renova så att fick vi plocka saker där. Ett material jag vill lyfta fram som vi använt oss av är tryckimpregnerat trä. Ett fantastiskt material som skimrar i brunt och grönt. Ett problemavfall men med väldigt mycket lyster som vi gett nytt liv.
Hur kommer det sig att just ni var med i tävlingen och vann?
– Det var en utlysning om en offentlig gestaltningstävling som alla konstnärer hade möjlighet att söka. Vi ansökte och de valde ut tre konstnärskonstellationer för skissuppdrag. Man kunde få mellan ett och tre uppdrag och vi lyckades vinna allihop och kunde därför göra en helhet. 
Vilket av de tre konstverken är din favorit?
– Min favorit är nog biet eftersom vi lyckades få vingarna att vara rörliga. Vi känner att vi fick till en bra rörelse i biet trots att det är en tung bit skrot. Jessica tycker bäst om hästen. Vi ville egentligen göra konstverken större eftersom de lätt försvinner om de är små när de står på en så stor plats. Men hästen syns ändå, den gör sig verkligen. Vi är särskilt nöjda med manen.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår