2019-05-10

Nytt rekord i matavfallsinsamling – men mycket ätbar mat slängs i onödan

Under 2018 ökade utsorteringen av matavfall i SÖRAB-regionen med åtta procent, från 13 136 ton till 14 182 ton. Det betyder att över 1 000 ton mer insamlat matavfall blev biogas och biogödsel förra året än 2017. Det nationella avfallsmålet är att 50 procent av matavfallet ska samlas in år 2020.

Aldrig tidigare har så mycket matavfall samlats in i SÖRABs nio kommuner men fortfarande slänger regionens invånare bort mer än hälften av matavfallet i de vanliga soporna. Vi vet att mycket ätbar mat även hamnar i den bruna påsen.

– Det är fantastiskt att vi samlar in mer och mer matavfall i SÖRAB-regionen. Men vi behöver bli ännu fler hushåll och verksamheter som sorterar sitt matavfall. Det är även viktigt att minska matsvinnet, säger Beatrice Tjärnhell, kommunikationschef på SÖRAB.

Ur klimatsynpunkt är det ungefär tio gånger mer effektivt att förebygga matavfall än att använda matavfallet för biogasproduktion.
– När du matavfallssorterar är du med och bidrar till en hållbar framtid. Detta genom att ditt matavfall ombildas till biogödsel som går tillbaka ut på åkrarna eller till biogas som används som fordonsbränsle. Men det allra bästa är att inte slänga ätbar mat alls. Då har ju hela den miljöpåverkan som livsmedelsproduktionen gett upphov till skett helt i onödan, säger Beatrice Tjärnhell.


Visste du att?

• Under 2018 samlades 14 182 ton matavfall in i SÖRAB-regionen. Målet är 50 % insamlat matavfall år 2020.

• Du sparar pengar när du matavfallssorterar då tömningen av dina vanliga sopor blir billigare.

• Var femte matkasse som bärs hem slängs.

• Varje år slänger vi ungefär 19 kilo ätbar mat per person i soporna.

• Tänk på att det bara är skal, ben, kärnor med mera som hör hemma i matavfallspåsen.

• Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000-6 000 kr per år på att minska sitt svinn.

Källor: SCB, Naturskyddsföreningen, Avfall Sverige och IVL Svenska miljöinstitutet.

#biogasveckan #guldförsverige #biogasakademin

Läs mer här: https://www.sorab.se/hushall/sa-funkar-det/matavfall/

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår