Hushållsavfall

När det farliga avfallet och allt som kan återvinnas på något sätt sorterats ut finns det ofta en rest kvar - som skickas till förbränning! 

Inget fett i rören, tack!
Mat- och frityrfett som hälls ut i avloppet stelnar och byggs på i flera lager tills det bildas stora fettproppar. Propparna täpper till ledningarna och orsakar stopp och översvämningar. Med en Miljötratt kan du på ett enkelt sätt ta hand om ditt överblivna matfett. Fråga efter en miljötratt på återvinningscentralen eller beställ en via info@sorab.se. Läs mer här om Miljötratten >>

 

Exempel på Hushållsavfall:

Aska, Bindor, Blöjor, CD-skivor, Dammsugarpåsar, Diskborstar, Dricksglas, Fotografier, Hundlatrin, Kattsand, Kuvert, Overhead-film, Plåster, Post-it-lappar, Rakblad, Tandborste, Tops, Trasiga leksaker som inte innehåller batterier etc. 

Matavfall är också hushållsavfall och hamnar i soppåsen om man inte har en egen kompost eller ett separat kärl för matavfall. Matavfallsinsamling håller på att byggas ut i SÖRAB-regionen. Läs mer på din kommuns hemsida vad som gäller just där du bor.

Vad händer sen?Sopor från hushållet

Hushållsavfallet samlas upp och transporteras av kommunernas entreprenörer till SÖRABs omlastningsstationer på Hagby eller på Smedby. Väl på omlastningsstationerna packas soporna i stora containrar för vidare transport till förbränningsanläggningarna i Högdalen (Stockholm) eller Uppsala. Dessa anläggningar producerar fjärrvärme och elektricitet av soporna. 

Bra att ha koll på

Farliga sopor

Det finns sopor som inte får slängas med hushållssoporna.

  • Farligt avfall
  • Elavfall
  • Läkemedel

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår