Secondhand/Återbruk

Har du tänkt på att det du tröttnat på eller tycker är skräp kan vara värdefullt för någon annan? Sådant som går att använda igen kan du med fördel lämna till en organisation som arbetar med secondhand eller bistånd. Visste du att återbruk och återanvändning är det näst högsta steget i EU:s avfallshierarki?

Runtom i SÖRAB-regionen finns ett flertal organisationer och företag som mer än gärna vill ha dina saker som fortfarande är fullt brukbara, men som du av någon anledning vill göra dig av med! Eller varför inte ställa dig på en loppis och sälja dina saker?

Lämna din secondhand på våra återbruksställen

SÖRAB har sammanställt en lista över återbruksställen i regionen. Listan är förmodligen inte fullständig och vi reserverar oss mot ändrade uppgifter. På våra återvinningscentraler finns mottagning för grejer som går att återbruka. Myrorna ser till att sakerna kommer till nytta igen. 

Kläder och skor kan du lämna i någon av de insamlingsbehållare som finns utplacerade lite varstans. På SÖRABs återvinningscentraler finns Human Bridges/Erikshjälpens behållare. Eller varför inte anordna eller deltaga i en klädbytardag?

Andra sätt att minska avfallet med secondhand

  • Du kan sälja secondhand via internet på webbplatser som Blocket, Tradera, Klädbytet och Loppi.  
  • Om du bara vill bli av med sakerna kan du lägga ut dina saker på webbplatser som Ilovegratis och Bjussa. 
  • Byt böcker med andra på Parslibris.

Du hittar länkarna till dessa webbplatser i högerlisten.  

Har du fler användbara länkar? Mejla dem gärna till avfall@sorab.se.

Bra att ha koll på

Ordna en klädbytardag

Sälj secondhand på nätet

Skänk din secondhand

Byt böcker  

Dokument & länkar

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår