Minska matsvinnet – öka lönsamheten!

Tack för att du som Biogastronom sorterar ut ditt matavfall, så att det kommer till nytta i form av biogas till våra fordon och biogödsel till jordbruken! Det är jättebra, men det bästa är förstås om så mycket som möjligt hamnar i gästernas magar och inte i soptunnan.

För dig som vill ha tips på hur ni kan minska matsvinnet har Nordiska Ministerrådet gjort en guide till miljövänlig och lönsam köksdrift. Ladda ner "Kasta mindre mat" här >> 

Ge oss ditt bästa tips 

Varje år slängs cirka 1 miljon ton matavfall i Sverige, varav restauranger och storkök står för drygt 270 000 ton. Om vi minskar allt matavfall med 20 procent skulle samhället spara 10–16 miljarder kronor om året. Har du restaurang eller storkök? Hur mycket kan din verksamhet spara? Hur gör ni för att minska matavfallet? Dela gärna med dig av era erfarenheter via tipsformuläret nedan.

Tipsformulär – matnyttiga tips som gör gott för dig och miljön

Alla inkomna goda tips kommer att sammanställas här på sorab.se som en idébank. 

Inkomna tips:

"Vi är en liten skola som har en bra kontakt med våra elever (gäster). Med information om matsvinnet har vi fått barnen att förstå att man inte ska slänga maten. Barnen tar det mycket positivt. I köket jobbar vi hela tiden med att inte laga för mycket mat, utan vi skriver upp varje dag vad som gått åt, vad barnen tycker bäst om osv. Nästa gång maträtten står på matsedeln är det bara att läsa vad som gick åt förra gången" Kårsta skola, Vallentuna

"Vi försöker att tänka på att mot slutet av serveringen av salladsbuffé till lunchen byta ut till lägre salladsskålar för att minska det som måste kastas (varit framme mot kunderna). Vi har även en tävlingsvecka per termin, där vi påminner elever att bara ta så mycket som de orkar äta upp, för att minska tallriksavfall." Berghemskolan, Järfälla 

Verksamhetens namn *

     

Kontaktperson (epost) *

     

Vårt tips (max 100 ord) *

     

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår