2018-02-16

Åtta kreativa vinnare i tävlingen ”Ge en sopa ett nytt liv”

Ett bowlingspel av reflexremsor, en bondgård av gamla fotoskrivare, en adventskalender av toarullar. Det var några av bidragen när SÖRAB anordnade tävlingen ”Ge en sopa ett nytt liv” för kommunernas förskolor.

Varje år slänger vi i Sverige 467 kg avfall per person. Mycket återvinns men det går att minska avfallet och återbruka mer. Ett sätt är att informera och framförallt engagera de mindre barnen. I samband med Europa minskar avfallet-veckan (EMA) med temat ”Reuse and repair: Give it a new life!” blev samtliga förskolor i Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna inbjudna att delta i SÖRABs tävling ”Ge en sopa ett nytt liv”. Tävlingen hölls i slutet av november och reglerna var enkla: Att skapa ett nytt liv för en eller flera saker som annars skulle ha blivit sopor. Över trettio bidrag kom in, både kreativa och genomtänkta. 

”Vi ville göra något annorlunda för att involvera förskolebarnen och resultatet blev fantastiskt, det finns en enorm kunskap hos de små”, säger Mari Andersson som är skolinformatör på SÖRAB.

 Nya lekmiljöer av gammalt material

I de förskolor som deltog blev tävlingen en del av barnens vardag och intresset för återvinning, sopor och material har varit stort. Uppgiften att använda något som var tänkt att slängas gav en mängd fantasifulla uppslag, inte bara till tävlingen utan också till den dagliga verksamheten. Barnen har varit ute och plockat skräp, sorterat sopor, gjort besök på återvinningscentraler, skapat lekmiljöer med gammalt material. 

”Barnen har reflekterat mycket kring hur lång tid det tar för olika material att brytas ned i naturen. Konkret har de fått lägga ner lite olika typer av avfall i ett akvarium och följa nedbrytningsprocessen. Barnen dokumenterade även nedbrytningsprocessen genom att ta ett foto varje dag”, berättar en av förskolorna.

Lekmatta uppskattat pris till vinnarna  
Förslagen till ”Ge en sopa ett nytt liv” fotograferades och skickades med en beskrivning till SÖRAB vars jury hade ett spännande, roligt och svårt arbete. Bidragen hade ofta en koppling mellan återbruk och lek. Men det fanns även rena konstverk och bidrag som inkluderade närmiljö och kamratskap. 

”Barnen har skapat fantasifulla leksaker och lekvärldar som de och kommande barn kan använda på förskolan”, säger Mari Andersson som ingick i juryn tillsammans med Beatrice Tjärnhell, tf Chef för Planering och Kommunikation och Johan Lausing, VD SÖRAB.

Åtta bidrag valdes ut, ett från varje deltagande kommun, som fick ta emot tävlingens pris - en speciellt framtagen lekmatta för både inom- och utomhusbruk. Genom lekmattan lär sig barnen hur material ska sorteras.

Priset delades ut av SÖRAB på respektive förskola i mitten av januari. 

Prisutdelning

Mari Andersson, t.v, från SÖRAB delar ut priset, en lekmatta, på Hildingavägens förskola, Danderyd. T.h: Bilbana av återvunnet material, Terrassen Gullvivan, Sollentuna. 

Robot adventskalender

Skräprobot från avdelningen Vågen på Herkules förskola i Järfälla. T.h: Bäverns förskola i Sundbyberg gjorde en adventskalender av återvunna toarullar.


Vinnare och motiveringar ”Ge en sopa ett nytt liv”

Vallentuna kommun
Inget bidrag inlämnat

Sundbyberg kommun
Bäverns förskola

”För kopplingen mellan återbruk och ”hur man är en bra kompis”

De byggde en adventskalender och under varje siffra fanns en bild på ett barn i form av ett hjärta. Det barnet som får hjärtat och får sedan berätta om något snällt den gjort eller att de andra barnen berättar om sin kompis och de vuxna pedagogerna berättar också om något som de har sett barnen göra.

Täby kommun
Ljusglimten förskola

”Både skräpplockning och återbruk”

Plockat skräp i närområdet. Med allt detta har vi skapat ett fantastiskt konstverk.

Danderyd kommun
Hildingavägens förskola

”Genomtänkt och pedagogiskt arbete fram till färdigt resultat”

Här har barnen skruvat isär två gamla fotoskrivare som har förvandlats till en bondgård med pool på taket. I bondgården bor getter och hästar.

Lidingö kommun
Herkules förskola

”Fantasifullt bygge med anknytning till närmiljön”

De har byggt upp sitt närområde med Gåshaga, Käppala och Brevik. Fotat hus, avbildat transportmedel så som spårvägen och vägar. Pratat om vilka som bor nära varandra.

Upplands Väsby kommun
Må bra förskola Gläntan, avd Rådjuret

”Saker att leka länge med. Extra plus för bowlingspelet.”

En båt har skapats under flera veckor av gamla kartonger, tygbitar och båten har använts i leken och olika fiskar av tyg och andra attiraljer har tillkommit under lekens gång. Även ett leksakshus med barnvagnar, spis och andra husgeråd har skapats. Ett bowlingspel för utomhus har också skapats av spillvirke, pappersrör och gamla reflexremsor.

Sollentuna kommun
Terrassen Gullvivan

”Vackert visuellt, stimulerar till fortsatt lek i de återbrukade lekvärldarna.”

De har byggt olika miljöer, lekvärldar. En dinosaurievärld, en bilbana och en stad. I och med de olika lekvärldarna har de kunnat använda dessa med befintliga leksaker som djur, bilar och plastfigurer.

Järfälla kommun
Herkules förskola, avdelning Vågen

”Mångsidig robot. Projekt som även inkluderar barnens hemmiljö”

Har skapat en robot av återvinningsbart material som barnen har tagit med sig till förskolan. Det material som inte gick åt till att bygga roboten fick slängas i återvinningsrummet. Det ledde även till ett besök till en återvinningscentral och att panta petflaskor och burkar samt spontana skräpplockningar på våra utflyktsdagar. Barnens samlade kunskaper ledde till en äkta ”SkräpRobot”.

Imagination Preschool
Solna

”För ett väl genomarbetat fantasifullt och miljöförankrat projekt ”Eco-City: Not another… Ego-City!”

De har byggt en stad som lyser om natten. They designed several buildings, they added a park, trampolines, a school, people and roads that connect the buildings. A child observed that when it got darker in the afternoon, people could not see anything, so we needed lights! We used paint that glows in the dark to add windows, doors and lights on our city and the result was amazing with the lights turned off!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår