2017-11-24

En köpfri dag vs Black Friday

"En köpfri dag” är en internationell kampanj och en motvikt till Black Friday och julhetsshopping. Handla genom att inte handla på 24 timmar!

En köpfri dag, (Buy nothing day) infaller numera alltid på sista fredagen i november. 2017 infaller den idag, fredag den 24 november. Det är en månad till julafton, julkommersen börjar dra i gång, och Black Friday är samma dag, vilket har ett symboliskt värde. Det var så det startade i Kanada och USA, som en motvikt till köphetsen på just Black Friday.

En köpfri dag startades i Kanada

En köpfri dag startades av kanadensiska konstnären Ted Dave i Vancouver 1992. Dagen firas i 60 länder av människor som har fått nog av shopping- och konsumtionshetsen, för att väcka medvetenhet kring konsumtionsmönster på jorden. Och orsakerna är flera:

Miljöaspekten. Vi måste lägga om våra shoppingvanor, och anpassa oss till en mer hållbar ekologisk utveckling, om vi inte ska utarma naturen, och i slutänden jorden. Vi måste minska mängden avfall! Just nu pågår även Europa minskar avfallet-veckan där flera europeiska länder genomför projekt på temat "Reuse and repair: Give it a new life!", alltså ”Återanvänd och reparera: Ge den ett nytt liv!".

Rättviseaspekten. Vi i väst roffar åt oss en alldeles för stor del av kakan, på bekostnad av andra, det är bara 20 procent av jordens befolkning som förbrukar 86 procent av alla resurser.

Etiska aspekten. Etiken handlar om hur vi exploaterar tredje världen och fattiga människor genom att stödja storföretag som använder sig av svältlöner och usla arbetsförhållanden.

Lycka i en shoppingpåse?

Reklamen spelar på våra känslor som otillräcklighet, konsumerar vi bara lite mer så blir vi lyckligare, snyggare, och mer framgångsrika. De som står bakom denna dag vill att vi denna dag ska fundera på om lycka, gemenskap och tillfredsställelse verkligen finns i en shoppingpåse. Vill du vara med och fira En köpfri dag ska du inte köpa någonting under dessa 24 timmar. Klarar du av det?

Tips när köpsuget slår till

Vill du sedan göra någonting åt konsumtionshetsen på riktigt kan du använda dig av dessa 10 frågor varje gång köpsuget slår till i framtiden. Skriv ut och ha med i handväskan/fickan:

1. Behöver jag den? Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver prylen?

2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?

3. Finns prylen begagnad, eller kan jag låna, hyra eller samäga med någon?

4. Hur många har jag redan? Finns det något jag redan äger som jag kan använda i stället?

5. Hur mycket/ofta kommer jag använda den?

6. Hur länge varar/håller den?

7. Var ska jag förvara prylen, och orkar/klarar/vill jag sköta om och återvinna den?

8. Har jag undersökt det tillräckligt för att veta att det är det bästa priset?

9. Hur ska jag göra mig av med den när jag använt den färdigt? Är det gjort av material som går att återanvända?

10. Hur är varan tillverkad – kan jag stödja produktionsförhållandena bakom? Förslag på etisk shopping är ekologiskt, närproducerat, rättvisemärkt, miljömärkt, icke djurtestat, second-hand.

Årets julklapp

Nätverket En köpfri dag har lanserat TID som årets julklapp 2017.

– Det finns något för alla med tid som årets julklapp. Bjud till exempel på en kurs i något du är bra på – som att träna sig spela ett instrument eller designa en hemsida. Eller ge nedskriven kunskap som dina favoritrecept. Det säger Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag och generalsekreterare på Medveten konsumtion. 

Tid är det finaste man kan ge till någon. I dagens samhälle är det lätt att prioritera arbete och ”måsten” framför kvalitetstid med de som betyder mest för oss – inklusive oss själva. Så istället för att bidra till köphetsen: ge bort det kärleksfullaste som finns – din medvetna tid. 

– Vi behöver välja mer tid istället för mer prylar. Ting tar tid. Det tar tid att tjäna ihop till saker, det tar tid att välja ut saker och det tar tid att sköta om saker. Så genom att minska prylbergen kan vi också minska stressen, säger Alexandra Davidsson. 

 

Källa: Expressen och Medveten konsumtion

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår