2017-08-24

Upplev Hagby Ekopark med oss den 2 september

När tippen på Hagby stängdes 1995 beslutade SÖRAB att vi skulle lämna tillbaka marken till djur och natur. Det resulterade i en Ekopark med naturliga miljöer för ett flertal fågelarter och andra djur. Kom och upplev Ekoparken tillsammans med oss Lördagen den 2 september kl 11-14!

Vi bjuder på korv och fika, en massa skoj och en skön naturupplevelse.

Passa på att:

  • uppleva Ekoparken tillsammans med våra djur- och naturexperter från "Fågelgruppen" som berättar om vilka arter som bor här. Läs mer här nedan om vilka Fågelgruppen är. Du kommer bland annat få träffa Stefan Paulin och Hans-George Wallentinus denna dag. 
  • prata återvinning och återbruk med Human Bridge och oss på SÖRAB.
  • kolla hur en sopbil fungerar. Kanske får du provsitta i den?!
  • spana in vårt nya utegym och löparspåren.
  • tävla mot spelare från IK Frej.

...eller bara strosa omkring och upptäck parkens nyheter och överraskningar!

Entré till Ekoparken finner du både från Skålhamravägen och Hagby Återvinningsanläggning denna dag för att vi ska kunna tillhandahålla fler parkeringsmöjligheter. (I vanliga fall är det Skålhamravägen som gäller)

Historia

Området vid Hagby har använts som tipp sedan slutet av 40-talet. Dessförinnan låg där ett artrikt våtmarksområde som hette Froden. Tippen stängdes 1995 och då hade ca 3 miljoner ton avfall deponerats inom området. Numera är området ett stort återvinningscentrum och en ekopark.

Det hör till god ton att lämna tillbaka lånat gods i ursprungligt skick. Den gamla tippen har återställts till ekopark med förhoppningen att den skulle bli samma tummelplats för djur, växter och fågelskådare som Froden en gång var – och en plats för rekreation och avkoppling för alla naturälskare.

Under återställningsarbetet tog SÖRAB hjälp av en grupp ideella natur- och fågelintresserade personer vars uppgift var att vara rådgivare och fältinventerare. Gruppen kallar sig för ”Fågelgruppen” och har en egen webbsida där du kan läsa om deras fågelobservationer på Hagby och Löt. Till Fågelgruppen »

Gas och lakvatten
När sopor deponeras startar en nedbrytningsprocess som bland annat innebär att det bildas deponigas. Genom ett system av gasbrunnar och ledningar i tippen tar vi hand om gasen så att den inte läcker ut i atmosfären. Under flera år har gasen använts till att värma flera fastigheter i Täby centrum.

När regnvatten sipprar igenom tippen bildas lakvatten som innehåller bland annat tungmetaller och näringsämnen. För att detta inte ska komma ut i naturen tas lakvattnet omhand och renas i naturliga processer i ett lokalt reningssystem i ekoparken innan det avleds till recipient.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår