2017-06-15

Skrot från Smedby ÅVC blir till läromedel

På SÖRABs återvinningscentral Smedby i Upplands Väsby finns en specifik insamlingsplats för återvunnet material till Upplands Väsby kommuns makerspace. Där hämtas elektroniska produkter och ett urval av annat material för att användas i skapandet av nya saker och mojänger med fiffiga lösningar.

Via återvinningscentralen i Smedby lämnar Väsbyborna in sina saker till återvinning och återbruk. SÖRAB ser till att dessa saker kan återanvändas eller återvinnas för att skapa nya produkter och till nya användningsområden. På Smedby återvinningscentral finns numer en egen insamlingsplats för Upplands Väsby kommuns utbildningskontors makerspace. I lokalen för makerspace får Väsbys förskolor och skolor tillgång till material, kompetens och metoder för att jobba med programmering och IT-slöjd i utvecklandet av digital kompetens. Mycket av materialet som används i utbildning och workshops kan nu plockas från återvinningscentralen.

- Vi vill främja ett cirkulärt samhälle och ser det här projektet som ett utmärkt exempel på det kretsloppstänk som vi alla behöver ställa om till. Resurser som används omigen istället för att kasseras ger stora miljövinster, säger Teresa Frykman, planerings- och kommunikationschef på SÖRAB.

I lokalerna för makerspace skapas nya saker och roliga mojänger utifrån varje persons egen fantasi och kreativitet att kombinera ihop olika material med digitala komponenter. Barnvagnshjul, delar från en gammal dator, verktyg och radiostyrda fordon som plockas från återvinningscentralen återanvänds och det blir något nytt.

- Det här är verkligen ett kretslopp av idéer, lärande och material. Produkter och material som skänks till oss får nytt liv och erbjuder en helt ny dimension av IT-slöjd för ett hållbart samhälle och vår planet, säger Per Falk IT-strateg och processledare på Upplands Väsby kommuns utbildningskontor.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår